De Nieuwe Lichting
Platform voor de Rotterdamse maker

Met verschillende festivals, evenementen en andere projecten, zetten wij ons in voor de Rotterdamse maker.

ONTSTAAN


Rotterdam heeft altijd vol gezeten met jong en divers talent. Binnen de verschillende scenes die de stad rijk is, zijn ontzettend veel parels te vinden. Die parels zijn helaas niet altijd even zichtbaar en missen vaak de mogelijkheden om zich te ontwikkelen. In 2010 waren we hier al van overtuigd.

Met een enthousiaste D.I.Y. instelling en zonder lange termijn plannen richtten we daarom verschillende festivals en andere projecten op.

Vier jaar later zagen we noodzaak om Stichting De Nieuwe Lichting op te richten en als organisatie te gaan professionaliseren. In 2017 oordeelde de gemeente Rotterdam dat onze projecten zo’n belangrijke rol spelen binnen het culturele aanbod in Rotterdam dat wij opgenomen werden in het Cultuurplan. Naast erkenning betekende dit dat wij onze projecten flink konden laten groeien en professionaliseren..
We zien nu dat de stad er anders uit is gaan zien. Een aantal dingen zijn echt beter, maar ook dat een hoop nog beter kan.


MISSIE & VISIE


We richten ons op het bieden van een podium aan Rotterdams talent en het verbinden van de scenes die de stad rijk is. Verder blijven we kijken naar hoe de stad zich ontwikkeld en waar we bij kunnen dragen aan de ontwikkelingen van de stad, de scenes en de makers.

Verbindingen leggen vormt bij ons de rode draad.  Dit doen wij met onze eigen projecten zoals Eendracht Festival, Festival Downtown, De Nieuwe Lichting Pop-Ups en De Nieuwe Lichting Jamsessies, maar bijvoorbeeld ook de muziek voor festivals als De Rotterdamse Dakendagen en POW! WOW! Rotterdam te verzorgen en door samen met andere partijen projecten te organiseren, zoals we Poetry Park samen met Poetry International organiseren. Ook de creatieve broedplaats ‘De Derde’ waarmee wij op de Delftsestraat drie verdiepingen beheren, is volledig gericht op het verbinden van de verschillende, Rotterdamse scenes.

Wij zijn er van overtuigd dat vernieuwing van groot belang is binnen de muziek, zeker in het vooruitstrevende Rotterdam. Wij bieden graag een serieus podium aan vooruitstrevende artiesten, voordat hier vanuit het grote publiek vraag naar is. Dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat enkel een aanbod van iets nieuws een vraag naar iets nieuws teweeg kan brengen, aangezien niemand een behoefte heeft aan iets dat hij niet kent

Al onze activiteiten staan in het kader van de volgende doelstellingen:

  • Het bieden van een podium aan Rotterdams talent;
  • Verbindingen leggen tussen verschillende scenes en disciplines in Rotterdam;
  • Bijdragen aan de ontwikkeling van de verschillende Rotterdamse scenes.

HET TEAM


Immanuel Spoor
Directeur


Katherina Doxiadis
Hoofd Bedrijfsvoering & Hoofd Productie


Jelle Touw
Marketing & Communicatie


Lara Mahu
Stagiar Productie


Lauren Lammers
Stagiar Marketing